veel gestelde vragen Cohortzorg

TERUG

 

Via deze link kan je de laatste informatie raadplegen over cohortzorg.

 

Welke richtlijnen geef in mee aan de medewerkers in de cohortzorg?
Thuiszorg Kempen ontwikkelde dit document over de beschermingsmaatregelen voor de medewerkers.

Wat zijn de afspraken rond het gebruik van werkschoenen van medewerkers tewerkgesteld in cohortzorg?

De richtlijnen van het Agentschap beperken zich momenteel tot het volgende: Draag afzonderlijke werkkledij per besmette persoon. Vervang de schort na het bezoek aan de besmette
persoon. Een wegwerpshort per bezoek kan ook. De werkkledij wordt dagelijks afzonderlijk gewassen op minstens 60°. Netwerk Thuiszorg signaleerden de vraag rond werkschoenen bij het agentschap. Intussen kregen we wel als suggestie van een dienst om te werken met hoezen die je kan dragen over de werkschoenen.

Wanneer gebrukers hulp krijgen van een andere dienst tijdens de cohortzorg, komen die dan terug naar de eigen dienst na de cohortzorg?
Wie hulp krijgt van een andere dienst, via het cohortteam kan daarna gewoon terugkeren naar de eigen dienst. Om gebrukers hierover te informeren, stuurde Dilsen-Stokkem alvast deze brief naar de gebruikers.

Wat als een verzorgende een contract van 19u heeft. De verzorgende start in het cohorteteam, maar heeft slechts 10u werk. Wat gebeurt er met de 9 overblijvende uren?
Inzetten in cohortzorg betekent uitsluitend werken bij besmette cliënten en er mag geen mix zijn met niet-besmette. Als de planning niet vol is, zijn er compensatiemaatregelen afgesproken vanuit de sector voor de diensten en zal de verzorgende naar huis kunnen en toch loon ontvangen.

Mogen onze meewerkers die binnen de cohortzorg werken buiten de eigen gemeentegrenzen werken?
Gezien de huidige situatie kan dit wel toch is het aangeraden om dit vanuit een samenwerkingsovereenkomst artikel 61 te organiseren. Het is echt niet de bedoeling dat dit in een formele overeenkomst moet gegoten worden. Art.61 is gewoon een juridische basis, maar moet nergens formeel vermeld worden of er moet geen formele overeenkomst opgemaakt en getekend worden. Leg dit wel ter goedkeuring voor op het Vast Bureau (mag ook achteraf als er vooraf politiek gedragenheid is). Voorstel tekst voor Vast Bureau:

OCMW X werkt mee aan de Cohortzorg (verwijzing naar nota die hopelijk vandaag definitief wordt). Zij zet hiervoor x vte verzorgenden in, binnen het urencontingent gezinszorg, gesubsidieerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat betekent dat deze verzorgenden eventueel ook cliënten gaan bedienen in gemeenten ….(opsomming van de gemeenten). Dienstoverschrijdende cohortzorg in de thuissituatie is een tijdelijke maatregel die genomen wordt omwille van de Corona uitbraak. Op termijn zal deze gradueel worden afgebouwd.

Cohortzorg houdt in dat een vaste equipe verzorgenden en een vaste equipe verpleegkundigen exclusief instaan voor de zorg en ondersteuning bij personen die besmet zijn met COVID-19[1] of door de (huis)arts als potentieel besmet beschouwd worden. Andere verzorgenden/verpleegkundigen die géén deel uitmaken van de equipes voor (mogelijke) COVID-19 cliënten nemen de zorg op voor cliënten die niet besmet zijn.
Het gebeurt dat zorgverleners binnen meerdere structuren werkzaam zijn zoals praktijken/diensten/organisaties. Deze zorgverleners kunnen in gemengde[2] cohortzorg teams worden ingeschakeld. Cohortzorg teams worden steeds toegepast binnen eenzelfde structuur.
De diensten voor thuisverpleging en diensten voor gezinszorg richten ieder voor hun discipline cohortzorg teams op en werken indien nodig dienstoverschrijdend samen. Een goede afstemming tussen beide teams is essentieel zodat het subsidariteitsprincipe kan worden toegepast en er op bedachtzame manier personeel kan ingezet worden voor de zorg en ondersteuning van (besmette) gebruikers/patiënten.

 

Wie verdeelt het beschermingsmateriaal voor de cohorteteam?

De provinciaal coördinator.